Renginys „Sveika aplinka – sveikas žmogus“

„Visko ko pradžia, man atrodo, yra ten, toli vaikystėje, kur žmogus pirmą kartą supranta, kad pasaulyje jis gyvena ne vienas, kad jo rankos ir širdis privalo ką nors pridengti nuo skausmo, prievartos, melo, kad jis privalo būti žmogumi. Tai aukščiausia ir sunkiausia pareiga.“ (Justinas Marcinkevičius)

Nė vienas iš mūsų nesame apsaugoti nuo sunkių išgyvenimų ir krizių. Bejėgiškumas, neviltis, nepakeliamas liūdesys ir jausmas, kad esi įspraustas į kampą, gali privesti prie blogų minčių. Tad š. m. sausio 23 dieną sukvietėme Plungės technologijų ir verslo mokyklos pedagogus ir jų auklėtinius dalyvauti renginyje „Sveika aplinka – sveikas žmogus“ ir pasidžiaugti bei visiems pasakyti, kad verta gyventi, kad gera būti žmogumi, kad kiekvienas galime prisidėti sprendžiant psichologines bei fizines problemas, kad aplinka, kurioje mes būname, turi didelės įtakos mūsų savijautai, mintims ir elgsenai.

Mokiniams ir pedagogams bandėme sukurti linksmą, šiltą, produktyvią popietę, kad jie patirtų kuo pozityvesnių emocijų. Mokyklos psichologė Orinta Butkutė – Petkuvienė pradėjo nuo apkabinimų – prisilietimų terapijos. Renginio dalyviams parodė, kaip svarbu yra apkabinti šalia esantį, kaip svarbu prisiliesti ir paguosti liūdną ar verkiantį. Parodė ir tai, kad apkabinimas – prisilietimas turi galią ir yra investicija į santykius, skatina empatiją ir tarpusavio supratimą. Juokaudama stengėsi su mokiniais ir mokytojais sutarti, kad „gyvybiškai svarbi paros dozė“ turėtų būti mažiausiai 5 šilti apkabinimai.

Gerų emocijų pliūpsnį pratęsė Plungės TVM socialinė pedagogė Dalia Palčikienė.Ji pravedė žaidimą „Popieriaus plėšymas“, kurio tikslas buvo parodyti, kad visi esame individualūs ir nepakartojami. Pratimas buvo atliekamas užsimerkus, neuždavinėjant vedėjai jokių klausimų. Reikėjo sulankstyti popieriaus lapą pagal instrukciją. Po to dalyviai turėjo atsimerkti ir jį išlankstyti. Moksleiviai ir kiti dalyviai pamatė, kad dviejų identiškų ornamentų lapuose nėra. Tai sukėlė jų nuostabą ir džiaugsmą.

Mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Aldona Šarkauskienė kalbėjo apie tai, kad mūsų sveikata priklauso nuo daugelio veiksnių: kaip mes mąstome, kaip judame, ką valgome ir kiek yra sveikas mūsų stuburas. Jei neturime sveiko stuburo, tai apie gerą sveikatą kalbėti negalime. Ji pakvietė atlikti tempimo pratimą – delnais paliesti grindis. Džiugių emocijų buvo daug, mat ne visiems pavyko paliesti grindis.

Linksmą ir produktyvų renginį užbaigėme pirmosios pagalbos užduočių inscenizavimu. Mokiniai ir pedagogai susipažino su Plungės rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro direktore Daiva Zablockiene ir specialiste Irena Lapiene, kurios įvertino, ar teisingai buvo atliktos iš anksto paruoštos kiekvienai grupei skirtingos pirmosios pagalbos užduotys. Vertinimo komisijos gretas papildė direktoriaus pavaduotojas infrastruktūrai Saulius Balbuckas bei Plungės TVM specialistės Aldona Šarkauskienė ir Dalia Palčikienė.

Parodant pirmosios pagalbos žinias, reikėjo pademonstruoti, kaip būtų suteikta pirmoji pagalba sustojus 70 metų senelio širdies veiklai, draugui, verdančiu vandeniu apsiplikiusiam koją, suteikti pirmąją pagalbą imituojantiesiems užspringimą obuoliu, ištikus saulės smūgiui, sustabdyti žaizdos kraujavimą.

Dalyvavo 8 komandos. Mokiniai užduotis stengėsi atlikti panaudodami vaizdines priemones kuo tiksliau ir originaliau. Vertinimo komisija išrinko pačius šauniausias ir geriausiai bei tiksliausiai inscenizavusius pirmosios pagalbos situacijas. Pirmąją vietą užėmė 2g16 grupė, antrąją– Ap17 grupė, o trečiąją vietą laimėjo Kp16 grupė.

Inscenizuodami neįprastas užduotis mokiniai galėjo suprasti, kokia svarbi žmogaus gyvybė ir sveikata, kad kiekvienas turime saugoti, ugdyti atsakomybę už savo ir kitų žmonių sveikatą bei gyvybę.

Dėkojame komandoms, jų vadovams ir svečiams, gausiai susirinkusiems antradienio popietę į mokyklos aktų salę ir prisidėjusiems prie renginio įgyvendinimo, neformaliojo švietimo organizatorei Monikai Aniščenko už įamžintas akimirkas. Už prizus dėkojame Plungės technologijų ir verslo mokyklos direktoriui Audriui Misiūnui ir Plungės rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biurui. Manome, kad ši graži iniciatyva nepaliks abejingų ir paskatins visą mokyklos bendruomenę rūpintis vieniems kitais, aktyviai dalyvauti ir kituose mokyklos organizuojamuose renginiuose.